همه افراد در ابتدای ازدواج، زندگی خود را با عشق و علاقه آغاز میکنند و متعهد میشوند نسبت به هم وفادار بمانند، به یکدیگر احترام بگذارند و در مواجه با مشکلات از هم حمایت کنند. اما با گذر زمان چه اتفاقی میافتد که گاهی تصمیم به جدایی میگیرند؟ پایان زندگی مشترک با نشانهها و علائمی همراه است که ازدواج در خطر را نشان میدهند و باید آنها را جدی گرفت. با آگاهی از این عوامل که باعث کاهش پایداری ازدواج میشوند، میتوانید به استحکام خانواده خود کمک کنید.
ما در این مطلب میخواهیم نشانههای ازدواج در خطر را برای شما بیان کنیم، بنابراین تا انتها با ما همراه باشید.
نشانههای ازدواج در خطر
گاهی زوجین در رابطه با یکدیگر دچار مشکل میشوند و میپندارند به آخر راه رسیدهاند و راهی برای برگشت وجود ندارد. بنابراین باید قبل از رسیدن به این مرحله، مسیر خودشان را تغییر بدهند. نمونههایی از این نشانهها را در زیر توضیح دادیم.
نقد یکدیگر
شما با انتقاد غیر اصولی به جای زیر سوال بردن رفتار طرف مقابل، به شخصیت او حمله میکنید. نقد یکدیگر در میان زوجهای با رابطههای به ظاهر سالم هم دیده میشود، هر چند آنها در تلاش هستند تا از این رفتار بپرهیزند.
زمانی که همسرتان رفتار ناپسند خود را تکرار میکند و شما احساس میکنید که به شکایت شما اهمیتی نمیدهد، مشکلات در زندگی مشترکتان آشکار میشود. تعداد شکایتها با گذشت زمان بیشتر میشود و با تکرار آن سرانجام شما به جای شکایت از رفتار همسرتان، او را سرزنش میکنید و به انتقاد از او میپردازید.
استفاده از عبارتهایی مانند «تو همیشه» یا «تو هیچ وقت» در جملات، نشان از این دارد که شما شکایت خود را به انتقاد تبدیل کردهاید. زیاد شدن نقدها نسبت به یکدیگر و شروع مشکلات، بیانگر ازدواج در خطر است و عواقبی مانند جدایی را دارد. به مثال زیر در این مورد توجه کنید:
- شکایت: «تو اونقدر که من دوست دارم به محل زندگی اهمیت نمیدهی»
- نقد: «تو هیچ وقت تلاش نمیکنی برای زندگی به غرب تهران برویم»
تحقیر
تحقیر با توهین کردن و آسیب زدن به طرف مقابل همراه است. در این صورت شما با زبان بدن و کلام خود بهطور مستقیم به همسرتان توهین میکنید و افکار منفی نسبت به او، این رفتارهای تحقیرآمیز را شدت میبخشد.
با شروع تحقیر در یک رابطه، بهتدریج ویژگیها و خصوصیتهای مثبت همسرتان را فراموش میکنید. این امر هنگام ناراحتی و عصبانیت به اوج میرسد و شما هیچ مورد مثبتی را به خطر نمیآورید. از جمله رفتارهایی که نشان میدهند شما در حال تحقیر یکدیگر هستید، باید موارد زیر را نام ببریم:
- مسخره کردن
- فحش دادن و ناسزا گفتن
- شوخیهای تند و آسیبزننده
اگر این رفتارها در رابطه شما بهصورت مکرر اتفاق بیافتد، نشانههایی از ازدواج در خطر هستند. بهتر است به جای مورد هدف قرار دادن شخصیت فرد مقابل، ناراحتی و شکایت خود را با ملایمت مطرح کنید.
حالت تدافعی داشتن
رفتار تدافعی که حین بحث و دعوا بین زوجین شکل میگیرد، به مشکلات و اختلافات آنها دامن میزند و شدت آن را افزایش میدهد. لازم است با شناخت نشانههای چنین رفتاری از انجام و بروز آن جلوگیری کنید. نمونههایی از آنها به شرح زیر هستند:
بهانه آوردن
اعتقاد دارید که عوامل بیرونی و خارج از اختیار شما، مشکل پیش آمده را بهوجود آوردند.
مسئولیت پذیر نبودن
با وجود اینکه همسرتان شما را مقصر میداند، خلاف آن را اعتقاد دارید.
شکایت دو طرفه
با نشنیده گرفتن شکایت همسرتان، نقد و شکایت او نسبت به خودتان را با شکایت و نقد از خود او پاسخ میدهید.
تکرار موضع خود
به جای درک شکایت و نقد طرف مقابل، موضع خود را تکرار کرده و پافشاری میکنید که حق با شما بوده و درک طرف مقابل بیفایده است.
بنابراین در اولین گام برای خروج از رفتار تدافعی میتوانید صحبتهای همسرتان را که احتمالا با عصبانیت میگوید، گوش دهید و برای درک او تلاش کنید. اگر شما در مقابل رفتار تدافعی همسرتان، صحبتهای او را قبول کنید، او هم به دنبال آن از نقد رفتار شما جلوگیری میکند. با رعایت این نکات میتوانید مانع بروز نشانههای ازدواج در خطر باشید. توصیه میکنیم برای جلوگیری از وخیم شدن این شرایط و بهبود زندگی خود، از خدمات مشاوره زناشویی خانه مهر در غرب تهران کمک بگیرید.
همچنین بخوانید: چطور با احساس تنهایی بعد از ازدواج مقابله کنیم؟
بیتفاوت شدن
بیتفاوت شدن یکی از مضرترین رفتارها در زندگی بوده که مانند یک دیوار سنگی است و به هیچوجه نمیتوان به آن نفوذ کرد. فرد بیتفاوت نسبت به حرفهایی که از طرف مقابل میشنود، عکسالعملی نشان نمیدهد. همچنین هنگام گوش دادن به او نگاه نمیکند و به سکوت کردن پناه میبرد.
بیتفاوتی در رابطه با همسر یک رفتار خطرناک است که آثار بدی را بهجا میگذارد. غرور، مخالفت و فاصله گرفتن بیتفاوتی زوجین به یکدیگر را نشان میدهند.
سکوت و بیتفاوتی در مقابل مردان از لحاظ جسمی تاثیری در آنها ندارد. اما زنان در مقابل بیتفاوتی مردان ضربان قلبشان بالاتر میرود و صحبت با آنها برایشان بسیار آزاردهنده خواهد بود. رسیدن به این مرحله به معنای پایان زندگی مشترک و رابطه نیست اما میتوان گفت که به مرحله شکست نزدیک شده است.
در این مرحله با توجه به آسیبهای عاطفی که به طرفین وارد شده، احتمال رخ دادن طلاق و جدایی بیشتر است. بنابراین برای نجات زندگی و رابطه زناشویی خود باید تلاش بیشتری کرد، زیرا رسیدن به این مرحله از مهمترین نشانههای ازدواج در خطر است.
استرس مداوم و تنش
یکی دیگر از نشانههای ازدواج در خطر، استرس و تنش است. در این حالت زوجین نمیتوانند بهراحتی حرف خود را بیان کنند، همیشه در استرس هستند و احساس امنیت ندارند. کانون خانواده و زندگی زناشویی باید آرامش را به افراد هدیه دهد. پس سعی کنید رفتاری را در پیش بگیرید که با استرس مقابله کنید.
سخن نهایی
وجود هر کدام از موارد ذکر شده در بالا، هشدار برای ازدواج در خطر است. ازدواج نادرست علاوه بر مشکلات روحی و افسردگی که ایجاد میکند، سلامت جانی افراد را نیز به خطر میاندازد. بنابراین بهتر است قبل و بعد از ازدواج، از خدمات مشاورهای مانند مرکز مهر در ستارخان بهره ببرید. مشاوران خانه مهر شما را در تصمیمگیری درست راهنمایی میکنند.